Vérnyomásmérők


  Mi jelent a vérnyomás?
  Az emberi testben a vér a vénákban található meg. A testben többnyire artériák és vénák vannak.

  A vénákon átfolyó vér folyamatos nyomást gyakorol a vénák falaira. A vérnyomást a szív pumpáló ereje határozza meg, illetve a vénák rugalmassága.

  A szív általában átlagosan 60-80 alkalommal húzódik össze és ernyed el percenként. Ezalatt a vért nyomás alatt az artériákba pumpálja, hogy a szerveket oxigénnel és tápanyaggal lássa el. A vénák mind több vért pumpálnak szerte a testben, amíg azok hajszálerekké válnak. Ez a ’rendszer’ több, kevesebb ellenállást ad a véráramnak, ha elégséges nyomás alatt van. A nyomás a szívverés pillanatában a legmagasabb, azaz amikor a szív összehúzódik. Ezt a nyomást szisztolés nyomásnak nevezzük. A szív összehúzódásának fázisa, amelyben a vérnyomás nő, a szisztolés. A vérnyomás a legalacsonyabb a két szívverés közötti pillanatban, azaz amikor a szívizmok „pihennek”. Az ebben a pillanatban mért vérnyomást diasztolé értéknek hívjuk.

  A vérnyomást mmHg-ben mérjük. Először mindig a szisztolé érték szerepel, majd a diasztolé érték. Például: 120/80 mmHg azt jelenti, hogy a szisztolé érték 120 mmHg és a diasztolé érték 80 mmHg. 1 mmHg azt a nyomást jelenti, amelyet 1 milliméter (mm) higany (Hg) kifejt.  WebShop System